Tilbage

Pas godt på dine fødder

Dine fødder skal holde til meget, hver eneste dag. Når du har smerter og gener i fødderne gennem længere tid, kan der ske ændringer i fodens led, ledbånd og muskler. Fodgener kan bevirke du for at undgå ubehag kompenserer – og derved kan ske ændringer i bl.a. knæ, hofte og ryg. Det er derfor vigtigt at du lytter til alle signaler – og får noget gjort ved de små problemer, inden det kan udvikles sig til noget mere alvorligt.

Gode vaner, der gør en forskel
Når du jævnligt plejer dine fødder, vil du opleve en stor forslek for dine fødders velvære. Gør det til en daglig vane lige at tjekke fødderne. Brug evt et spejl, hvis bene er blevet lidt stive pga alder. Hvis du følger disse få råd, så garanterer vi, at dine fødder trives bedre.
  1. Vask fødder mindst en gang i døgnet.
  2. Vær omhyggelig med håndklædet efter vask – tør i sær grundigt mellem tæerne.
  3. Smør dine fødder med en plejende fodcreme eller brug fodolie.
  4. Sørg for god neglepleje.
  5. Vælg bløde strømper – gerne bomuld eller andet naturmateriale.
  6. Sørg for at have tørre fødder.
  7. Anvend fodtøj, der ikke klemmer eller generer.
  8. Skift gerne fodtøj flere gange i løbet af dagen.
Fodvorter
Fodvorter finder vi oftest hos børn og unge mennesker. Når de er større, bliver de ofte ømme, når man træder på dem. Du kan læse mere om fodvorter her.
Ligtorne
En ligtorn er en tynd ophobning af tør fortykket hud, der stikker ind under huden. Vi ser dem ofte på tæerne eller forfoden. De er ofte meget smertefulde. Når kroppen danner ligtorne, er det et tegn på, at fødder eller tæer belastes uhensigtsmæssigt. Oftest ved at sko eller strømper ikke er tilpassede, sidder forkert eller presser tæerne sammen.
Første skridt i behandling af ligtorn er, at aflaste trykket. Dette gøres ofte ved at anvende en ringformet klæbepude, der fordeler trykket. Ligtornen fjernes ved at opløse og gradvist fjerne den fortykkede hud med et ligtorneplaster, eller ved at pensle den med et opløsende middel.
Er det slemt, eller lider du af diabetes, bør du få hjælp hos en fodplejer eller en fodterapeut. De vil også anbefale dig, at finde sko, der bedre passer til dine fødder, hvorved problemet ikke opstår igen. Sørg for at skifte sko ofte – til sko, der ikke belaster fødderne.
Diabetes
Har du diabetes (sukkersyge) er det meget vigtigt, at du holder godt øje med dine fødder. Diabetikere har ofte nedsat følsomhed i fødderne, og vil derfor ofte ikke umiddelbart opdage, hvis der er problemer.
Diabetes påvirker patientens blodomløb og immunforsvar, så fodvorter, ligtorne og småsår kan udvikle sig til alvorlige sår og alvorlige infektioner, der har svært ved at hele. Har du ligtorne, fodvorter eller små rifter på fødderne, skal du som diabetiker derfor altid konsultere en fodplejer, fodterapeut eller en læge.
Og ser du tegn på hævelse, varme eller rødmen på fødderne er det tegn på infektion, og du skal straks henvende dig til din læge.
Udover jævnlig kontrol af dine fødder skal du mindst en gang årligt sørge for at få en tid hos en fodspecialist, der grundigt undersøger dine fødder og giver dig den rådgivning, som du har brug for. Du kan få tilskud til undersøgelsen, når du henvises fra din læge.



Du kan altid spørge os på dit loakle apotek – eller du kan skrive til chatten her på DinApoteker.dk, hvis du har brug for mere viden eller et godt råd.

DinApoteker.dk September 2021.
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.