Tilbage
Tilpas udvalg

Ingefær / Gurkemeje

På DinApoteker.dk har du adgang til apotekets sortiment indeholdende kosttilskud og naturprodukter indeholdende ingefær og gurkemeje. Du bør læse brugsanvisningen og følge de gode råd. Og husk: Selv om det er naturlige produkter, så kan alt overdrives. Er det svært, er det godt du kender os - for vi er lige til at træffe også på dit lokale apotek.

15 Produkter
Sorter efter:

Ingefær og gurkemeje

Både urterne Ingefær og gurkemeje er velkendte i det asiatiske køkken, ligesom de begge indgår i traditionel østerlandsk folkemedicin.
Du kan her læse lidt om urterne, virkningen og dokumentationen for produkter indeholdende disse to planter.

Ingefær

Mange har glæde af ingefær mod kvalme og opkast. Der er ingen videnskabelige beviser for, at ingefær kan forbygge alvorlige sygdomme.
Nogle undersøgelser viser at såkaldt ”antiinflammatorisk kost” indeholdende bl.a. avocado, laks, nødder, bær og ingefær kan gavne, når kroppen er ramt af en betændelsestilstand, som eksempelvis gigtlidelser.

Hvad er ingefær?

Ingefær er fra den plantefamilie, som også kardemomme og gurkemeje tilhører. Den vokser primært i Asien og andre tropiske områder, og bruges både som fødevare og som naturmedicin.
Det er ingefærroden (knolden), der bruges. Den har en karakteristisk aromatisk duft og en frisk smag.
I køkkenet bruges den både i frisk og tørret form og som tilsætning til te. Som naturmedicin bruges ingefær hovedsageligt som kosttilskud til behandling af kvalme og opkast samt i mindre grad mod andre mave-tarm problemer eller inflammation.
Det er især tre bestanddele af ingefær som har været undersøgt – shogaol, gingerol og galanolactone.

Ingefær i forhold til kræft hos dyr

Mange dyre- og cellestudier har vist, at ingefær kan modvirke væksten af kræftceller. Teoretisk set kan ingefær virke kræftforebyggende på flere måder, f.eks. ved at øge kontrolleret celledød (apoptose) og ved at forstyrre processer i signalvejene, der fører til kræftudvikling. Derudover har forskere i nogle studier set, at især gingerol kan hæmme delingen af kræftceller. Intet af dette er dog endnu bekræftet i forsøg hos mennesker.

Virkninger af ingefær hos kræftpatienter

Nogle undersøgelser viser at ingefær kan modvirke den kvalme og madlede hos nogle cancerpatienter.
Der er ikke lavet lægefaglige kliniske undersøgelser i en tilstrækkelig kvalitet af om ingefær kan have effekt på kræftforebyggelse eller kan påvirke kræftsygdom.

Ingefær sammen med ”rigtig medicin”?

Der er intet der tyder på, at ingefær påvirker brugen af kræftmedicin. Men personer, som bruger blodfortyndende medicin, skal være forsigtige med at spise ingefær, da ingefær kan lede til en øget risiko for blødning. På grund af de blodfortyndende egenskaber, skal man også være forsigtig med store mængder ingefær før en operation. Du bør derfor altid fortælle din læge, hvis du spiser ingefær som kosttilskud, i shots eller i køkkenet i store mængder

Få bivirkninger ved brug af ingefær

Når det indtages i små mængder har ingefær kun få bivirkninger. Der kan dog opstå halsbrand samt hudbetændelse (dermatitis).

Ingefær og en evt. kræftforebyggende effekt?

Der er desværre intet der på nuværende tidspunkt tyder på, at ingefær har en kræftforebyggende effekt hos mennesker. Mange celle- og dyrestudier har dokumenteret en kræftforebyggende effekt af ingefær, men dette er trods mange undersøgelser på nuværende tidspunkt fortsat ikke bekræftet i studier hos mennesker.

Gurkemeje og Curcumin

Curcumin er det aktive stof i gurkemeje. Forskere har længe undersøgt, om curcumin kan have en effekt i fremtidens behandling af kræft, men har endnu desværre ikke fundet klare svar.

Hvad er gurkemeje?

Gurkemeje er en plante i ingefærfamilien. Den kaldes også indisk safran, Jiang Huang, Haridra, haldi og er den største bestanddel af karry. Ud over at bruge gurkemeje i madlavning har urten i århundreder været anvendt i traditionel indisk medicin.

Curcumin i forhold til kræft?

Det er stoffet curcumin, der er en kraftig antioxidant, der er interessant, når man taler om gurkemeje i forbindelse med kræft. Der har været interesse for curcumin både til forebyggelse af kræft og i behandling af en række kræftformer. Celle- og dyrestudier med curcumin peger på en række interessante biologiske mekanismer. Studierne har blandt andet vist, at curcumin kan modvirke forskellige kræftfremkaldende stoffers skadelige effekt (antioxidativ effekt), at curcumin kan hæmme kræftcellers vækst, og at det kan fremme den proces, hvor kræftceller begår selvmord (apoptose).
Men når det kommet til en eventuel effekt af curcumin hos mennesker, er det største problem, at curcumin nedbrydes hurtigt i menneskekroppen.

Effekt af gurkemeje på kræftpatienter?

Man har undersøgt effekten af curcumin blandt kræftpatienter og blandt personer i forøget risiko for at udvikle kræft desværre uden at finde overbevisende resultater. Ingen studier har således kunnet vise, at prognosen er bedre hos kræftpatienter der tager curcumin.
Men der er en forskningsmæssig interesse for curcumin. Interessen er rettet mod kunstigt modificerede versioner af curcumin, som bedre kan modstå den menneskelige krops nedbrydning af stoffet. Det er måske med de kunstige holdbare versioner af curcumin, man i fremtiden ser en reel effekt, men desværre ikke med det, vi kender i dag.

Gurkemeje/curcumin påvirke effekten af f.eks. kemoterapi

Curcumin påvirker flere af kroppens centrale enzymsystemer - f.eks. også kroppens nedbrydning af medicin.
For nogle typer medicin, bl.a. en type kemoterapi, ser det ud til, at curcumin øger effekten, mens curcumin ser ud til at nedsætter effekten af andre typer medicin. Det er derfor vigtigt, at du fortæller din læge, hvis du tager curcumin og skal i behandling for kræft.

Bivirkninger ved gurkemeje/curcumin

De observerede bivirkninger ved curcumin er mavesmerter og allergisk hudreaktion.
Forskerne kender ikke til alvorlige bivirkninger af curcumin. Den største bekymring er curcumins interaktion med anden medicin. Tal derfor med din læge, hvis du vælger at tage curcumin, samtidig med at du er i medicinsk behandling.
Kilde "Kræftens bekæmpelse 2019".
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.