Tilbage
Barn med ørebetændelse

Mellemørebetændelse og andre øresmerter

Ondt i ørerne er ganske almindeligt – oftest opleves det hos de mindre børn, hvor infektioner i de øvre luftveje øger risikoen for at ende med mellemørebetændelse.Ved almindelige virusinfektioner, finder lægen ofte røde irriterede trommehinder. Dette er forårsaget af at virus påvirker slimhinderne i bl.a. næseregionen så disse hæver, hvorved der ikke kan komme luft fra næsesvælget til mellemøret. Der opstår derfor trykforskel (over det eustachiske rør) og øget irritation i mellemøret. Dette bevirker ofte nedsat hørelse og øget væskedannelse i mellemøret. Tilstanden kan ofte forsøges lindret med en næsespray med xylometazolin (bemærk at disse fås i forskellige styrker tilpasset barnets alder). Brug af næsespray kan genåbne røret og dermed fjerne trykforskellene. Lidelsen er oftest forbigående – men KAN udvikle sig til den akutte mellemørebetændelse.

Køb produkter og medicin til børn her  

Alle børn med øresmerter og feber, bør altid tilses af en læge

​​​​​​​Også almindelig forkølelse, polypper eller som senfølger af en akut mellemørebetændelse kan bevirke ophobet væske i mellemøret. Dette kommer som følge af irritation af slimhinden.Ved den akutte mellemørebetændelse, skyldes det ikke sjældent af bakteriel infektion i mellemørets slimhinde. Denne tilstand ses også oftest hos de mindre børn. De mindre børn har svært ved at lokalisere, at smerter kommer fra ørene, men udviser gener som: generel utilfredshed, feber, gråd, uro, dårlig søvn, mavesmerter og evt. opkastning eller diarre.De større børn har svært ved at høre, og skruer derfor gerne op for TV og radio. De mindre børn kan på grund af hørenedsættelsen reversibelt få påvirket deres sprog.Ved mellemørekatar ses let hørenedsættelse, ”trykken for ørerne” og eventuelt lettere smerter, hvor den akutte mellemørebetændelse er kendetegnet med udtalt smerte i øret, hørenedsættelse og oftest feber.Ender mellemørebetændelsen med at der spontant går hul på trommehinden, farves hovedpuden ofte af pus og evt. blod.Med fordel kan man anvende ørepropper ved badning, så der ikke kommer vand i ørerne. Se apotekets udvalg herSenest er lanceret ”mælkesyrebakterieprodukt” med en særlig bakteriestamme (Streptococcus salivarius K12), der har vist sig at signifikant nedsætte risikoen for øreinfektion – og dermed er en god hjælp til dit ørebørn.


Faktabox

Hjælp til selvhjælp:

  • Amning styrker dit spædbarns immunforsvar og nedsætter derfor tilbøjelighed til infektioner og mellemørebetændelser i de første leveår.

  • Klæ dit barn fornuftigt på – inklusiv ”fornuftigt fodtøj”.

  • Undgå rygning i hjemmet. Rygerbørn er ofte syge!

  • Overvej Mælkesyreproduktet med Streptococcus salivarius K12 (EARVARN)

  • Gentagne øreinfektioner: Overvej pasningsordning. Der er større smitterisiko i instituioner.

  • Øredråber skal kun bruges, hvis de er anbefalede af lægen!

  • Brug ørepropper ved badning, svømmehal og SPA-bad. Klik her, for at se udvalget

  • Brug ørevarmere/huer, når det er koldt.

  • Spørg din læge, om dit barn er vaccineret mod pneumokokker

Behandling af mellemørebetændelse
Ved at ændre højden på barnets hovedgærde, så det ligger højere med hovedet, sænkes tryk – og dermed smerterne i øret.
Behandling af mellemørebetændelse:

Mod smerterne bruges paracetamol, der fås i brusetabletter, mikstur, smeltetabletter, synketabletter og stikpiller. Anden smertestillende medicin kun efter aftale med lægen. Ved at ændre højden på barnets hovedgærde, så det ligger højere med hovedet, sænkes tryk – og dermed smerterne i øret. Brug af en almindelig næsespray (i næsen) til forkølelse (med xylometazolin) trækker næsens slimhinder sammen – og kan være med til at udligne trykket over mellemøret.Tal evt. punktering af trommehinden med lægen. Lægen vil desuden kunne give gode råd omkring eventuelt dræn og eventuel fjernelse af polypper, hvis det vedbliver at komme igen

LÆS OGSÅ: Børn og medicin

DinApoteker.dk Oktober 2020

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.