Tilbage

Min hund har fået indvoldsorm

Indvoldsorm kan inddeles i to hovedgrupper; rundorm og bændelorm. Blandt rundormene er spolormen den mest almindelige.
Rundormene smitter enten direkte fra hund til hund via æg og larver i hundeafføring, derfra spredes æg og larver til omgivelserne og videre til den næste hund.
Rundorm kan også spredes indirekte via byttedyr. Den voksne hund kan være en smittekilde, når den spiser byttedyr med smittedygtige larver. Hertil kommer at voksne hunde som regel har hvilende spolormelarver i deres kropsvæv. I øvrigt sker der det, når tæven bliver drægtig, at så vågner larverne, og de vandrer via navlestrengen til hvalpene i livmoderen. Hvalpene smittes i øvrigt også via modermælken, når de dier.
​​​​​​​Bændelormene smitter via mellemværter og ikke direkte mellem hunde. Mellemværten indtager æggene, som udvikles til larver. Når hunden indtager mellemværten, udvikles larverne til voksne bændelorm i hunden. En mellemvært kan f.eks. være en mus eller en rotte. Lopper, rå fisk og råt kød kan også udgøre en mellemvært.
Det varierer meget hvor meget orm plager hunden - både alder, livsbetingelser, hvor den opholder sig og leger spiller ind på om hunden rammes. Lever hunden i et tørt og rengjort miljø mindskes risikoen for smitte.
Ved let til middelsvær infektion med spolorm ses tegn som afmagring, dårlig vækst, kedelig pels, træthed, dårlig appetit, opkastninger, slimet afføring og blodmangel.
Det har vist sig, at de særligt hurtigt voksende hunderacer rammes af hårdere af vækstforstyrrelser.
Ved mere kraftig infektion med spolorm observeres at hunden får opsvulmet bug, hoste og næseflåd. Dødsfald kan forekomme i sjældne tilfælde ved forstoppelse på grund af massive mængder af orm i tarmen.

Ormekur – hvornår?
Din hvalp bør have fået ormekur 2-3 gange hos opdrætteren, altså inden du får hvalpen hjem. Spørg dyrlægen til råds om yderligere behandling mod orm, når I er til hvalpevaccination. Ormemidler er receptpligtige, så vend det med dyrlægen.


DinApoteker.dk Juni 2021
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.