Tilbage

Er jeg gravid eller ej?

Er du ikke er sikker på, om du gravid, eller du er i tvivl om det er for tidligt at teste? Mærker du tidlige graviditetssymptomer, altså de første tidlige tegn på graviditet, og mangler du viden om, hvor tidligt, du kan bruge en graviditetstest – og hvornår er det bedste tidspunkt at tage en test for resultatet bliver mest sikkert? Så kan du læse mere i denne artikel.
Hvordan fungerer en graviditetstest?

Hvordan kan man undersøge, om man er gravid?

Har du mistanke til, at du er gravid, kan du tage en svangerskabstest, der giver vished. Det kan være svært at vente med at tage testen, også hvis du endnu ikke er ”gået over”. Men er du for tidligt ude, er det ikke er sikkert, at ellers de mest nøjagtige graviditetstest kan aflæse, om du er gravid eller ej – og give dig det rette svar.
Ved de fleste graviditetstest, der er på markedet, som du selv kan tage, måles kvindens urins indhold af graviditetshormonet hCG. De fleste graviditetstests kræver et indhold på 50 enheder hCG i din urin for at vise et positivt resultat.

Virker en graviditetstest 100% hver gang?

Men vi er alle forskellige – og der er ofte stor såkaldt biologisk variation kvinder imellem. Det er således ikke alle kvinder, der i urinen opnår denne mængde før tidspunktet for den udeblevne menstruation, også selvom de er gravide! Netop derfor kan selv den bedste graviditetstest i øvrigt godt vise et negativt resultat, også selvom du er gravid, - altså hvis du tager testen for tidligt.
Det er vigtigt at vide, at ikke to kvinder eller to graviditeter er ens. Og nogle gravide har mere end 50 hCG-enheder i deres urin allerede inden det tidspunkt, hvor de skulle have haft deres menstruation.
Nogle af graviditetstest på markedet hævder, at de kan måle den nødvendige mængde hCG til at vise det korrekte resultat, før kvinden har nået den udeblevne menstruation. Sandheden er, at det kan de i nogle og måske i mange kvinders tilfælde.
Men hCG-mængden i urinen kan dog ændre sig meget helt op til det tidspunkt, hvor kvinden skulle have haft menstruation. Indholdet af hormonet i urinen fordobles faktisk hver 2.-3. dag i den periode.Hvis du vil være HELT SIKKER på resultatet af en graviditetstest bør den derfor tages en lille uge EFTER den udeblevne menstruation. For på det tidspunkt vil der være den nødvendige mængde hos alle gravide – og du kan derfor i alle tilfælde være helt sikker på resultatet af din graviditetstest.

Jeg kan ikke vente med at kende svaret

Det er i perioden omkring forventet menstruation altid næsten ”lidt for spændende” – uanset hvilket resultat, man håber på testen viser.
Kan du ikke vente af enten nød eller nysgerrighed, bør du tage testen som det allerførste, når du vågner om morgenen, da morgenurin har det allerhøjeste indhold af hCG.
Nogle test er desuden mere følsomme end andre, så vil du tidligt have vished, bør du vælge de mest ”selektive” tests.
Når du tager testen, så følg pakkens brugsanvisning. Og du bør selvfølgelig tjekke udløbsdatoen på dit produkt, hvis det er en, du har haft liggende i skabet længe !

Positiv graviditetstest

Har du taget testen, og den viser positivt resultat, og du ønsker at se, hvor langt du er henne i din graviditet, kan du bruge en ”terminsberegner” til at se mere. Du kan finde mange brugbare, hvis du googler ordet ”Terminsberegner”.

Hvis du planlægger graviditet

Hvis du gerne vil være gravid, skal du selvfølgelig have sex i perioden omkring din ægløsning dvs. når et modnet æg frigives fra en af dine æggestokke og bevæger sig ind i din æggeleder. Det mest ideelle tidspunkt, kan du let finde ved at anvende en ægløsningstest.Et fingerpeg er, hvis din menstruationscyklus plejer at være regelmæssig, at ægløsningen sker 14 dage før menstruationen kommer – altså den 14. dag i en cyklus på 28 dageEr din cyklus normalt ikke regelmæssig – eller ønsker du det mest præcise tidspunkt for din ægløsning, kan du bruge en ægløsningstest.En ægløsningstest måler niveauet af det såkaldte LH-hormon i din urin, og du bruger den til at afgøre netop hvornår LH-niveauet stiger. Og det er netop tegn på, at en af dine æggestokke vil frigive et æg.

De biologiske tegn på, at du har ægløsning

Ønsker du ikke at bruge penge på en ægløsningstest, er der andre forhold, du kan bruge som markør af, at du har ægløsning:Ømme brysterMavekramper og eller mavesmerterØget udflådSvagt forhøjet kropstemperaturDet er selvfølgelig lettest at være opmærksom på de tre førstnævnte tegn, men kropstemperaturen er også værd at lægge mærke til, hvis du prøver at blive gravid og gerne vil vide, hvornår du har ægløsning.En kvindes legemstemperatur stiger svagt på tidspunktet for ægløsning. Du bør derfor måle din temperatur samme tid hver morgen. Gør du det hver dag gennem nogle måneder, opdager du et mønster, som kan hjælpe dig med at finde tidspunktet din ægløsning.

Hvor meget sex – hvornår og hvor ofte?

Når du kender tidspunktet for ægløsning, er det bare med at komme i gang med lagengymnastikken!De fleste gynækologer og fertilitetslæger anbefaler sex hver eller hver anden dag fra en lille uge før ægløsningen og fortsætter til og med dagen efter ægløsningen.Et æg er kun muligt at befrugte i omkring 12 til 24 timer, når det frigivet fra æggestokken. Hvis du er under 35 år og har haft planlagt sex igennem et år, eller du er over 35 år og har prøvet forgæves i 6 måneder, bør du spørge din læge for at få en kontrol af din og/eller din partners fertilitet. Held og lykke!

DinApoteker.Dk  September 2022
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.