Tilbage

Tørre slimhinder - Hormon eller bare fugt?


Tørre slimhinder skyldes som oftest hormonelle forandringer i kroppen, og kan blandt andet opstå i forbindelse med medicinske behandlinger og amning. Det ses dog oftest hos kvinder under og efter overgangsalderen.

Hvorfor bliver slimhinderne tørre under overgangsalderen?

Når kvinden når overgangsalderen, vil østrogenproduktionen i æggestokkene falde, og produktionen ophører helt over tid, når kvinden når menopausen. Den manglende produktion vil medvirke til, at østrogenniveauet i blodet falder drastisk. Da østrogen har en vigtig rolle i opretholdelsen af sunde slimhinder, vil manglen her medvirke til, at slimhinderne bliver tyndere og mindre fugtet, og dermed også mere sarte og sårbare.
Det estimeres at op imod 50 % af alle kvinder, der har passeret overgangsalderen, oplever symptomer på tørre slimhinder i skeden. Symptomerne kan opleves i form af svie, irritation og kløe, og i visse tilfælde også som ufrivillig vandladning.
Det kan være en tabulagt tilstand, der i høj grad kan påvirke livskvaliteten. Det er derfor vigtigt at huske på, at der er hjælp at finde enten på apoteket eller hos egen lægen.

Der er hjælp at hente!

Tørre slimhinder i skeden kan opleves som smerte og pletblødning i forbindelse med samleje. Det anbefales i sådanne tilfælde at anvende glidecreme, hvor der både findes vandbaseret og silikonebaseret glidecreme. Silikonebaseret glidecremer har en mere længerevarende effekt til sammenligning med de vandbaserede.
I forbindelse med overgangsalderen og menopausen vil der ske en ændring i slimhindernes miljø i form af nedsat glykogenproduktion og herved en lavere pH. Denne ændring vil medvirke til, at antallet af mælkesyrebakterier (Lacobacillus) falder og hermed også mælkesyreproduktionen. Dette kan medvirke til, at man bliver mere udsat for blærebetændelse. Ubalancen kan forsøges genoprettes ved hjælp af et tilskud af mælkesyrebakterier eller ved brug af intimsæbe.

Sarte og sårbare slimhinder kan desuden lindres enten med fugtgivende midler eller hormonbehandling. Fugtgivende midler kompenserer for den manglende fugtproduktion. Fugtgivende midler indeholder ikke hormoner og er derfor uden risiko for bivirkninger. Der findes mange forskellige typer af fugtgivende midler herunder vagitorier, geler og cremer alt efter behov og præferencer. En barrierecreme kan anvendes som et supplement til at danne et beskyttende lag på de skadede og irriterede slimhinder.

Hormonbehandling, i form af geler og vagitorier, er en anden mulighed, og en lille andel kan købes i håndkøb på apoteket. Produkterne indeholder det kvindelige kønshormon, estriol, som stimulerer slimhindernes egen fugtproduktion og har en fortykkende effekt på slimhinderne. Estriol virker lokalt, og det er kun en lille andel af hormonet som når blodbanen. Denne type hormonbehandling anses derfor som have en lille risiko for bivirkninger, så længe den anbefalede dosering overholdes. Langtidsbehandling med hormoner bør kun ske efter aftale med en læge.

Hvis ikke det er muligt at symptombehandle tilstrækkeligt med håndkøbspræparater, anbefales det at kontakte egen læge.


Produkter vi anbefaler:
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.