Tilbage
Barn med skoldkopper

Skoldkopper

De fleste børnefamilier har oplevet dem – skoldkopperne. Det skyldes, at skoldkopper er den mest smitsomme børnesygdom af alle børnesygdommene. Den breder sig via dråbesmitte og blærer fra huden, og over 90 % af husstanden bliver smittet, hvis de ikke har haft sygdommen før.

De fleste børn bliver ramt af skoldkopper på et eller andet tidspunkt, mens de er små. Mere konkret bliver mere end 90 % af børn smittet, inden de når 10-årsalderen. Smittefaren ophører, når alle udslæt er dækket af sårskorper, og efter endt sygdomsforløb bliver de immune over for skoldkopper og er som regel beskyttet mod virusset resten af livet.


I denne artikel giver vi nogle konkrete råd til hvordan skoldkopper kan behandles og svarer på nogle ofte stillede spørgsmål omkring skoldkopper.

Hvad er skoldkopper og hvordan ser det ud?

Hvad er skoldkopper egentlig?
Skoldkopper skyldes varicella zoster-virus, og hvis barnets immunsystem fungerer normalt, vil sygdomsforløbet være mildt til moderat. Det tager i gennemsnit 2 uger, fra man bliver smittet, til man får udslæt, men da det jo er et gennemsnit, kan det sagtens ligge et sted mellem 10 og 21 dage. Hvis man får skoldkopper som voksen, vil man sandsynligvis få mere feber og føle sig mere syg end et barn.
Hvordan ser udslættet ud?
Udslættet starter gerne på brystet og ryggen og breder sig derefter til ansigt, hovedbund, arme og ben, men der kan også opstå blærer i slimhinderne, fx mundens slimhinde, til stor gene. Udslættet klør og kan være smertefuldt og er derfor ret generende. Det er individuelt, hvor mange skoldkopper man får. Det kan være, at man kun har ganske få eller flere hundrede pletter. Lægen tager en prøve fra udslættet for at diagnosticere sygdommen, men man er som regel ikke i tvivl om, om man har skoldkopper.

Kan man få skoldkopper to gange?

Selvom det er sjældent, at man får skoldkopper mere end én gang, kan man som voksen opleve, at virusset igen bliver aktivt og kommer til udtryk som helvedesild (herpes zoster). Helvedesild giver udslæt i den ene side af kroppen og kan være både smertefuldt og langvarigt, hvis det ikke behandles hurtigt. Hvis du har børn, så vær opmærksom på ikke at smitte dit barn, hvis du har helvedesild, da barnet så kan få skoldkopper. Oftest vil man ligesom med skoldkopper kun få helvedesild én gang i livet.

"Hvis man får skoldkopper som voksen, vil man sandsynligvis få mere feber og føle sig mere syg end et barn."
Behandling af mellemørebetændelse

Behandling af skoldkopper

Sygdommen går over af sig selv, og man behandler den ikke, medmindre man har med mennesker at gøre, som har et svækket immunforsvar. Her kan man vælge at behandle med et virusdæmpende middel (fx aciclovir).
Hvis kløen er generende, kan man også pensle eller spraye med zinkliniment eller komme forbi sit nærmeste apotek og hente noget kløestillende – fx er A-Derma Cytelium Drying Spray er en beroligende spray, som er velegnet til formålet. Den indeholder zinkoxid, der både dæmper kløen, udtørrer den let væskende hud og giver den god pleje. Læg et håndklæde i sofaen og sengen, når der anvendes produkter med zink, da det kan smitte af. Man kan også få antihistaminer for at lindre ubehaget, som dog bør anbefales af en læge, hvis det er til små børn.
Hvis man er smittet, bør man heller ikke have det for varmt eller for eksempel tage varme bade, da det vil forværre tilstanden. Der findes en vaccine mod skoldkopper, men den er ikke en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark. Det skyldes, at man ikke ved, hvor lang tid den giver immunitet, eller om der er risiko for senkomplikationer, hvis man skulle få skoldkopper som voksen.
Man giver den dog til både børn og voksne, som er i særlig risikogruppe, og den kan også være nyttig til voksne, som ikke har haft skoldkopper endnu da voksne som nævnt ofte bliver mere syge end børn af skoldkoppevirusset.
Læs om andre børnesygdomme: Børneorm, feber og børnesår.
DinApoteker, november 2022

Gode produkter til behandling af skoldkopper

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.