Tilbage

Opbevaring af lægemidler

Lægemidler skal ligesom fødevarer opbevares under rette betingelser, så de kan holde sig i hele den holdbarhedsperiode der er angivet på pakningen. I denne artikel forklarer dinApotekers lægemiddeleksperter mere om, hvordan og hvorfor opbevaring af din medicin ikke er helt ligegyldig.
Et lægemiddel skal opbevares så den kemiske og tekniske sammensætning ikke bliver påvirket og dermed forbliver stabil. Ellers kan man risikere lægemidlet ikke virker og i yderste konsekvens kan give bivirkninger. Et lægemidlets stabilitet kan påvirkes af både kemiske, fysiske og biologiske processer:

Kemiske processer kan fx være iltning eller fugt, der kan forårsage kemiske omdannelse af lægemidlet. Dette kan resultere nedbrydning af den egentlige medicin eller de hjælpestoffer der fx sikrer korrekt pH værdi i en opløsning.
Fysiske processer kan være påvirkning lys, varme eller kulde der kan igangsætte reaktioner i lægemidlet. Som eksempel kan nævnes at insulin der udsættes for frost, vil omdanne sin rummelige struktur og derved miste sin effekt. Dette kan have alvorlige konsekvenser for lægemiddelbrugeren.
Biologiske processer kan være forurening med bakterier eller andre mikroorganismer. Disse kan både nedbryde medicinen og medføre en potentiel risiko for at fremkalde sygdom hos forbrugeren. Eksempelvis kan en gammel øjendråbeflaske være forurenet med bakterier der kan medføre øjenbetændelse ved anvendelse.

Emballage

Medicinens emballage kan sikre mod flere af disse påvirkninger. Derfor anbefaler dinApoteker altid at medicin opbevares i original emballage. De fleste tabletter og kapsler er dog egnet til ophældning i doseringsæsker eller kan pakkes maskinelt (dosispakket medicin) for en kortere periode. Generelt anbefaler man kun optælling af medicin i doseringsæsker til 2 uger og undtagelsesvist maksimalt til 4 uger. Der er dog enkelte undtagelser, hvilket dinApoteker altid kan rådgive om. Så selvom man synes det kan være besværligt at trykke tabletter ud af blisterpakninger, må det frarådes at trykke dem alle ud på én gang og hælde dem i en anden beholder.

Temperatur

Opbevaringstemperaturen skal også være korrekt. På apoteket opbevares lægemidler ved to forskellige temperaturer - stuetemperatur (15-25 grader) og køletemperatur (2-8 grader). Temperaturen på apoteket overvåges nøje, således forbrugeren kan være sikker på at kvaliteten af medicinen er i orden. Så snart et lægemiddel forlader apotekets kontrollerede omgivelser, må det ikke komme tilbage på hylden igen. Derfor kan lægemidler ikke returneres til apoteket.

Hjemme hos forbrugeren skal lægemidler med få undtagelser opbevares som på apoteket. Et køkkenskab eller et garderobeskab er som regel et godt sted at opbevare medicin. Opbevaringsstedet skal dog skærmes for direkte sollys fx fra et vindue eller damp fra madlavning. Det er generelt en dårlig ide at opbevare medicin på et badeværelse, da der ofte er for fugtigt. Hold også medicin væk fra vindueskarme og radiatorer.

Kølemedicin opbevares naturligvis i køleskabet. Her er det vigtigt at være sikker på at køleskabet holder sig inden for 2-8 grader. Et dårligt fungerende køleskab kan have tendens til at danne rimfrost ved kølelegemet. Frost kan som før nævnt beskadige medicinen. Derfor anbefaler dinApoteker dig at holde øje med temperaturen i dit køleskab med et simpelt køleskabstermometer og at opbevare medicinen i køleskabets låge.

Børn og unge

Endelig skal medicin opbevares utilgængeligt for børn. Der kan ske alvorlige forgiftninger både hos børn og unge. Så overvej hvor meget håndkøbsmedicin og kosttilskud du opbevarer i hjemmet og stil det aldrig frit fremme på køkkenbordet eller spisebordet.

Udløbsdatoer

Al medicin har en udløbsdato. Den er som minimum påtrykt yderpakningen af din medicin og angives med EXP (expiry) efterfulgt af måned og årstal. Fx vil EXP 02-2025 betyde at lægemidlet kan holde sig til udgangen af februar måned 2025. Du skal dog være opmærksom på, at nogle lægemidler holder sig kortere tid efter anbrud. Det gælder fx øjendråber, der ofte maksimalt er holdbare 4 uger efter man har taget pakningen i brug. Spørg dinApoteker.dk eller læs i indlægssedlen, hvis du er i tvivl.

Inden et lægemiddel kan godkendes til salg, skal medicinalproducenten undersøge produktets stabilitet grundigt. Lægemidlet bliver udsat testet under ekstreme temperaturer, luftfugtighed og lys. På laboratoriet undersøges eventuel nedbrydning af lægemidlets struktur og sammensætning. På den måde kan lægemidlets holdbarhed beregnes. Holdbarhedsdatoen på pakningen er altså ikke bare grebet ud af det blå.

På apoteket indgår udløbskontrol som fast punkt i kvalitetsstyringen. Pakninger tages fra når der er mindre ned 3 måneders holdbarhed tilbage. Dette skyldes de fleste pakninger er tiltænkt brug i maksimalt 3 måneder. Skulle du tænkes at bruge lægemidlet over længere tid, er det en god ide at gøre opmærksom på dette når du handler med dinApoteker.dk.

Har du medicinrester, der er udløbet derhjemme, skal du aflevere dem på apoteket. Så sikrer vi en sikker og miljørigtig destruktion. Dette gælder også medicinske plastre, hvor der efter anvendelse kan være en del medicin tilbage. Pak dem i en plastpose og aflever dem på apoteket.

Har du yderligere spørgsmål til opbevaring af dine lægemidler, så kontakt os gerne hos dinApoteker.dk. Vi er klar til at hjælpe dig i butikkerne landet over og på chatten her på siden.



DinApoteker.dk Juni 2024
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.