Tilbage
Velplejede hundepoter - sådan gør du

Pasning af din hunds poter

Hvordan plejer man sin hunds poter?
Ligesom ved os selv, hvor velvære starter med velplejede fødder, så gælder det, at sunde og velplejede poter er med til at give din hund et godt hundeliv.
Du bør derfor pleje poterne og jævnligt holde øje med, at de er sunde og raske.
Helt fra du anskaffer dig en lille hvalp, er det en god ide, at vænne den til at du nusser poterne. Du kan også lige så godt fra starten vænne den til at få klippet kløer og de mange hår på poterne, så det bliver en vane for den. Det kræver øvelse at få en hund til at ligge eller sidde stille, når den skal have "pote-cure".
Alt efter hvilken hunderace, du har valgt, er der stor forskel på, hvordan poterne skal passes og plejes.

Klipning af kløer
Men alle hunde har det til fælles, at deres kløer skal klippes med jævne mellemrum. Brug en god neglesaks. Ikke den 3-i-1Èr, du har liggende. Køb en god negletang eller neglesaks. Vælg den størrelse, der passer bedst til din race.
Nogle vælger at file neglene med en klofil, hvis de eller hunden foretrækker denne løsning. Resultatet bliver det samme.
Med stor forsigtighed klipper du den yderste spids af kloen. Pas på du ikke kommer til at klippe for tæt på blodåren, da dette kan gøre ondt på hunden. Få evt dyrlægen til at vise dig det ved en af de første vaccinationer eller undersøgelser du er på dyrehospitalet med.
Sørg for også at klippe vildtkloen, du finder på forpoterne og ved nogle hunde også på bagpoterne.
Denne klo slides sjældent som de andre, og har derfor tendens til at vokse og blive kroget.
Har din hund sorte kløer, hvor det er svært at se blodåren, anbefaler mange specialister, at du klipper kløerne ofte.Men sørg for kun at klippe spidsen af, så du ikke kommer ind til blodåren.
Hvis du kommer til at klippe for dybt, og kloen bløder, skal du standse blødningen.
Der kan du bruge de blodstoppende midler vi har på apoteket. Spørg på dit lokale apotek - eller brug os på chatten her på dinApoteker.dk.
Mange benytter sig af, at hundens kløer er lidt blødere lige efter den er badet.

Trimning eller klipning af hår på poterne
Nogle racer har kraftig behåring trædepuderne. Derfor er det ofte nødvendigt generelt ved racer med lang pels lidt ekstra "potecure" end de korthårede.
Alle hunde sveder gennem poterne, og det er derfor vigtigt for muligheden for at komme af med overskydende varme, at du klipper posterne fri for pels.
Brug en god saks gerne en buet med afrundet spids. Nogle anvender en hårtrimmer. Lyden kan dog genere nogle hunde. Så det kan de også med fordel vænnes til fra hvalpetiden.
Udover gener med at komme af med varmen, vil kraftig potehårs vækst kunne medføre, at der dannes svamp pga. den fugt, der samler sig imellem trædepuderne og potehårene.
Desuden kan din hund have svært ved at stå fast, hvis du ikke har trimmet poterne.
Sidst men ikke mindst i vintertiden, er det meget lettere at holde poterne rene for snavs eller salt, hvis pelsen holdes kort. Det letter også kontrol og behandling af småsår og rifter.
Normalt er det tilstrækkeligt at klippe potehårene ca en gang i måneden.
Det kan være lettest, hvis hunden holdes liggende og med et forholdsvist fast greb om poterne.
Først klippes pelsen du kan få fat i rundt om poterne og mellem trædepuderne. Dernæst kan man sprede trædepuderne lidt, så det er til at komme til at klippe podehårene imellem puderne.
Hundens trædepuder skal passes og plejes. Det er en god ide at smøre dem med voks - ikke bare om vinteren - men også resten af året. De skal ikke tørre ud og får revner og sår. Disse sår og revner er meget smertefuldt for hunden. Der er masser af nerveender i poterne.
Revner kan, når de først er opstået være vanskelige at behandle. For alle hunde vil gerne slikke poterne, hvilket vanskeliggør helingen.
Trædepuderne skal derfor plejes med potevoks, helt som du selv bruger en god håndcreme.

Hunden slikker på poterne - kan man stoppe det?
Mange opfatter poteslikning som en dårlig vane. Der kan være mange årsager til at hunden slikker sine poter fx smerter, infektion, tør hud, allergi, lopper og flåter eller vejsalt i vintermånederne. Er det over en lang periode din hund slikker på poterne er det vigtigt at reagere og tage kontakt til en dyrlæge.  
Husk at skån din hunds poter i sommervarmen. Asfalten bliver hurtigt varm.

Er du i tvivl, eller kan du ikke finde, hvad du søger, da kom forbi dit lokale apotek, eller kontakt os på dinApoteker.dk på chatten.
dinApoteker.dk, December 2022

Mentholatum Go Negl

Mod neglebidning

7,5 ml

Varen kan ikke skaffes
61,05 kr
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.