Tilbage

Den nybagte hundeejer

og kontakten til dyrlægen



At få en hvalp og blive hundeejer lidt ligesom at blive forælder og få en baby. Blandt andet fordi man ikke altid forstår, hvad det nye familiemedlem prøver at give udtryk for, og fordi man ikke rigtigt ved hvad man skal gøre eller omvendt ikke skal gøre.

Du er som ansvarlig ejer den person som bedst ved hvordan din hvalp har det, og med til det ansvar er, at du skal tage affære, hvis der er noget, der ikke er som det skal være. Din viden og erfaring, hvad du mener med at din hund reagerer anderledes i dag – end hvordan den normalt er i hverdagen, er vigtig information for dyrlægen. Den viden som du har skal dyrlægen bruge ved besøget på dyrlægeklinikken. Hvalpen kan jo ikke selv gøre fortælle det.

Hvornår skal man kontakte dyrlægen?

Viser din hund tegn på at noget er "forkert" eller du er utryg ved, om noget er galt, bør du overveje at kontakte dyrlægen. Men kør ikke direkte til dyrlægen, hvis det ikke er akut. Det er det en god idé at ringe og rådføre sig med dyreklinikken, og få deres mening om, hvad du bør gøre.

Når du kontakter dyrlægen, er det fint, hvis du kan svare på dyrlægens spørgsmål. Forbered dig derfor på at svare på spørgsmål som:

  • Hvad er hundens alder, køb og race
  • Hvis der er tale om tegn på infektion: hvad er hundens temperatur – har hunden normal kropstemperatur eller er den forhøjet? (Normalt har en hund mellem 38 og 39, men som det er bekendt hos mennesker er normaltemperaturen til dels individuelt. Det er derfor praktisk, at du som ejer ved, hvad den plejer at have. Det svinger med størrelsen og også fra race til race.
  • Hvordan har hunden det – hvordan er hundens almenbefindende – hvorved viser den eventuelt tegn på at være sløv, urolig, træthed, stresset eller aggressiv?
  • Luftvejene – ånder hunden tungt, hurtigt ? hoster eller halser hunden?
  • Hvordan er hundens hud og hvordan er dens pels – virker det til at hunden klør sig?
  • Har hundens appetit ændret – spiser hunden som den plejer, eller spiser den som den plejerKaster hunden mad og vand op?
  • Drikker hunden normalt, meget eller ingenting?
  • Hvordan er hundens afføring – er den normal, løs, hård, blodig eller vandig, kan den komme af med afføringen?
  • Tisser hunden som normalt, eller oftere end normalt eller har den måske svært ved at tisse? Er der måske blod i urinen?
  • Har hunden dårlig ånde, kommer der lugt ud af munden?
  • Savler den mere end sædvanligt?
  • Hvordan er hundens ører – Lugter de som de plejer, er de røde, klør de, flyder der sekret?
  • Hvordan med øjnene – løber øjet i vand, er der gulligt sekret, rød slimhinde eller kniber hunden øjet sammen?
  • Får din hund medicin (ordineret af en anden dyrlæge?)

Det er som nævnt helt fra du får hunden hjem en god idé at vænne hvalpen til, at du jævnligt ”leger dyrlæge og undersøger den”, d.v.s. kigger den i munden, kigger i ørerne og undersøger poterne.

Det første besøg hos dyrlægen kan af den lille hvalp sagtens opleves som ubehagelig og stressende, hvorfor det er en stor fordel – både for hunden og også for dyrlægen, hvis du allerede hjemmefra har vænnet den til at blive ”undersøgt”.

For at kunne afgøre om din hund er syg, må du nødvendigvis sammenligne med hvordan den ser ud og opfører sig, når den er frisk. Hvis du har styr på hvilken farve tandkødet har normalt, hvordan hunden lugter unormalt ud af munden eller ørerne eller hvordan det sunde øre plejer at se ud, så er det lettere for dig at beskrive overfor dyrlægen, hvad det er, der er forandret.

Når en hund kommer på dyreklinikken er der stor forskel på, hvordan "de tager det". Hvis din hund har været på besøg tidligere, så kan du nævne det for dyrlægen i telefonen, hvis den plejer at være nervøs.

Som nævnt er det fint, hvis din hvalp er vant til at blive "pillet ved" og undersøgt hjemmefra, så den ikke forbinder det med noget negativt.

Da det ofte kan det være svært at huske det hele, når man står overfor dyrlægen, kan det være en fordel at have skrevet en huskeseddel, så man får de vigtige ting med.

ID-Numre

Alle hunde i Danmark skal være mærket med et id-nummer, og det skal registreres i Dansk Hunderegister.

Alle hunde SKAL være mærket før de er 8 uger gamle.     Hvis du har købt en hvalp, som af en eller anden årsag ikke er lovpligtigt mærket, er det dit ansvar at få det gjort hos dyrlægen hurtigst muligt.     Hvis du køber en hund, der er mærket, men ikke er registreret i dit navn, er det dit ansvar at få den ejerskiftet hurtigst muligt og inden 4 uger.

Se mere på hjemmesiden www.hunderegister.dk


Tatovering eller mikrochip

Der findes principielt to mærkningsmetoder for hunde – tatovering og mikrochip, men tatovering anvendes stort set ikke længere. Hvis hvalpen senere skal med på rejse til udlandet, så kræves det, at den er mikrochippet.


Hundeforsikring

Alle hunde i Danmark skal have en lovpligtig ansvarsforsikring. Den dækker hvis andre eller andres ting ødelægges af din hund.

Din hvalp kommer selv let til skade. Mange hundeejere sætter pris på sikkerheden ved at supplere ansvarsforsikringen med en sygeforsikring.

Uforudsete dyrlægeregninger kan hurtigt løbe op, og en sygeforsikring kan være til stor hjælp, hvis du skulle være så uheldig at din hund kommer til skade eller bliver alvorligt syg.

Mange forsikringsselskaber udbyder hundeforsikringer men med uens betingelser, så det kan være en god idé at undersøge hvilke, der passer til jeres behov.



DinApoteker.dk juni 2021

Produkter vi anbefaler:

Relaterede artikler:

Flåter og flåtbeskyttelse

Flåterne er aktive så snart temperaturen overstiger 5 grader. Ved en mild vinter begynder flåtsæsonen derfor i det tidlige forår og varer til langt ud på efteråret.Jagthunde og hunde som bor på landet, udsættes ofte for flåter specielt i områder med meget vildt.
chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.