Tilbage

Børn og medicin

Mange forældre eller bedsteforældre står med udfordringer, når de skal give medicin til børn.

Situationen bliver ofte anspændt, barnet er sygt, man er som voksen både bekymret, utryg og nervøs, og igen og igen gør barnet, hvad det kan for ikke at indtage det medicin, som lægen har ordineret.

Situationen bliver kørt helt op, hverken barn eller forældre har måske idanene indtil fået den normale mængde søvn, og usikkerheden hos den voksne kan barnet selvfølgelig mærke.

Heldigvis er situationen for de fleste uvant, da langt flertallet af børn ikke ofte ordineres medicin. De gange vi oplever et kronisk sygtbarn, er det ikke svært i dyb beundring at se og mærke den ro, deres  forældre udviser.

Det er såre naturligt og ganske menneskeligt. For når man som nervøs forælder ikke er sikker og derfor måske ikke udstråler den normale forældre autoritet overfor barnet, vil barnet også let blive utryg. Hvader det dog, der skal ske?

Barnet har det sikkert ikke godt i forvejen. Og ofte smager medicinenaltså ikke godt, da mange af de lægemiddelstoffer der anvendes er bitre. Udtrykker forældrene med deres kropssprog, at medicinen er et problem, og når det så oven i købet også smager forfærdeligt, så bliver det derved ikke lettere at få barnet med på medicineringen.  Et hvert barn aflæser let den voksnes kropssprog og reagerer derefter med det formål at forholde sig til medicineringen.

Du får ofte en sprøjte eller et målebæger med, når du køber medicin tilbørn på apoteket. Det er vigtigt at du bruger netop den mængde lægen har fortalt du skal bruge. Mængden står på etiketten med dit barns navn. Træk medicinen op og brug gerne sprøjten til at sprøjte medicinen direkte ind i barnets mund. Doser medicinen stille og roligt bagest imunden - og gerne lidt ud i kinden. Skyder du voldsomt lige på drøbelen, kan barnet let få opkastreflekserne aktiveret.

Anvend ofte det trick, at du giver barnet medicinen direkte fra køleskabet, hvor det er muligt. Når medicinen er kold er smagen oftest ikke så gennemtrængende. Mange bruger ved børn på fra et par år ogderefter, at "bedøve" smagsløgene ved at give barnet en isterning eller noget andet meget koldt at sutte på lige op til medicineringen. Når doseringen så er overstået, kan du belønne barnet med masser af ros og måske noget velsmagende.

Mange mediciner kan ikke tåle at blive opvarmet, så du må aldrig iblande medicin i mad eller varme drikke. Og generelt anbefaler vi aldrig at man opblander medicinen i mad eller drikke. Dels risikerer du, at barnet ikke længere har lyst til at spise eller drikke, hvad det ellers plejer at lide, men værre er det, at hvis barnet kategorisk nægte at indtage mere, har du vanskeligt ved at finde ud af, hvor stor en mængde du nu skal efterdosere. Hvor meget er slugt - og hvor meget ligger tilbage på tallerkenen eller i glasset ?

Oftest skal du omryste flasken inden du doserer medicinen. Lægemiddelstofferne er ofte ikke opløste - men kun "opslemmede" imiksturer. Det betyder, at lægemiddelstofferne synker tilbunds nårflasken står mellem doseringerne. Rystes medicinen ikke op inden du afmåler, er koncentrationen og dermed den mæbngde du doserer ikke konstant i medicineringsperioden. Ofte vil barnet få for meget medicin istarten af kuren - og for lidt sidst i kuren, og det er jo ikke hensigtsmæssigt.

Vi anbefaler altid at du skyller barnets mund eller giver det nogetandet at drikke efter medicigivning, så eventuelle rester i mundenbliver skyllet med ned i maven. I nogle tilfælde kan foreksempel antibiotika genere mundhulens naturlige bakterie og svampeflora, og dette er uhensigtsmæssigt.

Selv om barnet efter nogle dage i forbindelse med en antibiotika-kurmåske virker rask og ikke længere udviser symptomer som f.eks. febereller ondt i halsen, er det vigtigt I tager kuren til ende. Er det enkur med penicillin, er risikoen for resistensudvikling stor, hvis kurenstoppes for tidligt. Og mange gange vil man opleve, at bakterierne"blomster op igen", når der ikke tilføres antibiotika, med mindrebakterierne er slået helt ned inden man stopper kuren. Det er grunden til at lægerne og apotekerne igen og igen fortæller "tag det til pakken er tom" eller i eksempelvis mindst 8 dage. Det er ganske enkelt for at maksimere chancen for succes. Til gavn for barnet og forældrene.

Har du spørgsmål skal du altid bare spørge på dit lokale apotek, eller bruge chatten her på DinApoteker.dk


DinApoteker.dk November 2020

chat

Chat med en apoteker

Du chatter med en farmaceut eller en farmakonom, for at sikre du får god vejledning

Velkommen til dinApoteker.dk's chat

Vi kan svare på spørgsmål til sundhed, sygdom og dinApoteker.dk's produkter. Vi kan også henvise til de lokale apoteker, der bruger dinApoteker.dk.

Samtykkeerklæring

Du kan i øvrigt læse om behandlingen af dine personoplysninger i vores handelsbetingelser.